Miód z odsklepin, miód odsklepinowy

 

Czym jest miód z odsklepin 

Miód na wyjmowanych ramkach z ula jest zasklepiony cieniutką warstwą wosku pszczelego. W takiej postaci nie można go odwirować. Do odsklepiania służą specjalne widelczyki, które odrywają skorupkę wosku z odrobiną miodu, który znajduje się bezpośrednio pod tą powłoczką. Taki wosk z miodem trafia na sito i powoli ścieka do pojemnika. 


Brak wirowania sprawia, że w tym miodzie pozostają wszystkie związki lotne i olejki eteryczne, które w tradycyjnym miodzie są w dużym stopniu tracone. Problem jest tylko taki, że takiego miodu jest bardzo mało. Aby uzyskać litrowy słoik, trzeba zebrać i odsączyć odsklepiny z około 100 ramek. nic zatem dziwnego, że słoik 1200g kosztuje od 180 zł wzwyż. (dane na sezon 2022r. ).

Pozyskiwanie miodu odsklepinowego jest procesem czasochłonnym dlatego niewielu pszczelarzy ma go w swojej ofercie. Raczej pozostawia go na swój użytek ew. dzieli się ze znajomymi. 


Miód z odsklepin po krystalizacji zyskuje konsystencję kremową, lekko ciągnącą. W Internecie jest masa jego podróbek ponieważ łatwo go pomylić z miodem kremowanym jednak wtedy najlepszą weryfikacją jest cena. 


Właściwości zdrowotne miodu odsklepinowego 

Miód ma potwierdzone właściwości lecznicze, to wie w zasadzie każdy. W przypadku miodu odsklepinowego właściwości lecznicze można śmiało pomnożyć przez 100.  Odpowiadają za to związki z gatunku alkoholi ( ketonów i aldehydów), które pochodzą z enzymów pszczelich. W miodzie tym znajduje się również propolis, jad pszczeli, feromony, pyłek pszczelego a także wspominane już związki lotne i olejki eteryczne. 


Miód sprzedawany w plastrach

Podobne właściwości prozdrowotne ma miód sprzedawany w formie nie wirowanych plastrów węzy. Miód z takiej węzy się wyżuwa, a resztki wosku wypluwa. Taki miód ma również zdecydowanie bardziej wyrazisty smak. 


Pamiętajcie 


- miodu nie należy podawać dzieciom do 1 roku życia, wiele osób twierdzi, że nawet do 2. 

- zbyt wczesne podawanie miodu i produktów pszczelich może prowadzić u maluchów do rozwinięcia alergii

- słodząc napoje miodem, należy poczekać aż np. herbata lub kawa ostudzi się do temperatury pokojowej

- miód przechowywać należy w ciemnym pomieszczeniu,  w temperaturze do 18°

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz